itulau_fanua

tala fou

E Fa Tulaga Fa'aalia i Fefa'ataua'iga Ie a le Lalolagi

Ina ua maeʻa le COVID-19, o fefaʻatauaʻiga i le lalolagi ua oʻo i suiga sili ona mataʻutia.O lo’o galulue malosi le Faalapotopotoga o Fefa’ataua’iga a le Lalolagi (WTO) ina ia mautinoa e toe fa’aauau pea fefa’ataua’iga i se taimi vave, aemaise lava i le itu tau lavalava.O se suʻesuʻega talu ai nei i le 2023 Review of World Trade Statistics ma faʻamaumauga mai Malo Aufaatasi (UNComtrade) o loʻo faʻaalia ai o loʻo i ai ni tulaga mataʻina i fefaʻatauaʻiga faavaomalo, aemaise lava i le fanua o ie ma lavalava, faʻaosofia i le faʻateleina o feeseeseaiga geopolitical ma suiga i faiga faʻavae fefaʻatauaʻiga. ma Saina.

O su'esu'ega mai fafo ua maua ai e fa tulaga ma'oti i fefa'ataua'iga i le lalolagi.Muamua, ina ua maeʻa le faʻalavelave faʻatauvaʻa o le faʻatau ma le faʻatupulaia o le 20% i le 2021, na faʻaitiitia ai le faʻatau atu o lavalava i le 2022. Atonu e mafua ona o le faʻagesegese o le tamaoaiga ma le maualuga o le tau i maketi tetele o oloa faaulufale mai a le Iunaite Setete ma Europa i Sisifo.E le gata i lea, o le faʻaitiitia o le manaʻoga mo mea mataʻutia e manaʻomia mo le gaosiga o Mea Puipuia (PPE) na mafua ai le faʻaititia o le 4.2% o oloa faʻatau atu i le lalolagi i le 2022, e oʻo atu i le $ 339 piliona.O lenei numera e matua maualalo lava nai lo isi pisinisi.

O le tulaga lona lua e faapea, e ui lava o Saina o loʻo tumau pea le tele o oloa e faʻatau atu i fafo i le lalolagi i le 2022, a o faʻaauau pea ona paʻu le maketi, ae o isi tagata faʻatau oloa a Asia e taugofie.Ua sili atu Bangladesh i Viatename ma ua avea ma lona lua i le lalolagi e sili ona tele faatau atu lavalava.I le 2022, o le maketi a Saina i oloa faʻatau atu i fafo na pa'ū i le 31.7%, o le pito sili lea ona maualalo i tala faʻasolopito.O lona maketi maketi i le Iunaite Setete, Europa Europa, Kanata, ma Iapani ua paʻu.O le fefa'ataua'iga fefa'ataua'iga i le va o Saina ma le Iunaite Setete ua avea fo'i ma mea taua e a'afia ai le maketi tau fefa'ataua'iga o lavalava i le lalolagi.

O le tulaga lona tolu o le EU ma le Iunaite Setete o loʻo tumau pea i atunuʻu taʻutaʻua i le maketi o lavalava, e tusa ma le 25.1% o oloa faʻatau atu i le lalolagi i le 2022, mai le 24.5% i le 2021 ma le 23.2% i le 2020. i'e oloa auina atu i fafo na siitia i le 5%, o le maualuga maualuga o le tuputupu ae i totonu o atunuu pito i luga 10 i le lalolagi.Peita'i, o lo'o fa'atupula'ia pea atunu'u o lo'o fa'atupula'ia le tamaoaiga, o Saina, Viatename, Türkiye ma Initia e tusa ma le 56.8% o oloa fa'atau atu i fafo.

Faatasi ai ma le faateleina o le gauai atu i le faatauina mai i fafo, aemaise lava i atunuu i Sisifo, ua sili atu ona tuʻufaʻatasia faʻataʻitaʻiga o fefaʻatauaʻiga ie ma lavalava i le 2022, ma avea ma faʻataʻitaʻiga lona fa.I le tausaga talu ai, toetoe lava 20.8% o ie faaulufale mai mai nei atunuu na sau mai totonu o le itulagi, o se siitaga mai le 20.1% i le tausaga talu ai.

Ua maua suʻesuʻega e le gata i atunuu i Sisifo, ae o le 2023 Review of World Trade Statistics ua faʻamaonia ai e oʻo lava i atunuʻu Asia o loʻo faʻavasegaina a latou punaoa faʻaulufale mai ma faasolosolo malie ona faʻaitiitia lo latou faʻalagolago i oloa Saina e faʻaitiitia ai lamatiaga o filifili, o ia mea uma o le a taʻitaʻia ai. sili atu le faalauteleina.Ona o le le mautonu o manaoga o tagata faatau mai atunuu eseese ua aafia ai pisinisi i le lalolagi atoa ma pisinisi faava o malo ie ma lavalava, ua lagona atoatoa e le fale gaosi oloa le taunuuga o le faamai.

O le Faalapotopotoga o Fefaʻatauaʻiga a le Lalolagi ma isi faʻalapotopotoga faʻavaomalo o loʻo toe faʻamalamalamaina i latou lava i multilateralism, sili atu le manino, ma avanoa mo le galulue faʻatasi ma le toe fuataʻiina o le lalolagi, aʻo auai isi atunuʻu laiti ma tauva ma atunuʻu tetele i le matata o fefaʻatauaiga.


Taimi meli: Sep-05-2023