itulau_fanua

tala fou

Ua Saili Pasila e Lafoa'i Atu ma Fa'atau Atu Sili Cotton I Aikupito

O le au faifaato'aga Pasila e fa'amoemoe e fa'amalieina le 20% o le fa'aulufale mai o le cotton i Aikupito i totonu o le isi 2 tausaga ma sa latou taumafai e maua se vaega o maketi i le afa muamua o le tausaga.

I le amataga o le masina nei, na sainia ai e Aikupito ma Pasila se asiasiga o laʻau ma le maliega o le karantina e faʻavae tulafono mo le sapalai o le cotton a Pasila i Aikupito.O le cotton Brazilian o le a taumafai e ulufale i le maketi a Aikupito, ma o le Brazilian Cotton Growers Association (ABRAPA) ua setiina nei sini.

Na taʻua e le Taʻitaʻifono o le ABRAPA Alexandre Schenkel, a o tatalaina e Pasila le faitotoʻa i le auina atu i fafo o le cotton i Aikupito, o le a faʻatulagaina e le alamanuia nisi gaioiga faʻalauiloa fefaʻatauaʻiga i Aikupito i le afa muamua o lenei tausaga.

Na ia taʻua o isi atunuu ua maeʻa ona faʻatinoina lenei galuega faʻatasi ma le au amepasa a Pasila ma le au faʻatoʻaga, ma o Aikupito o le a faia foi lea lava galuega.

O lo'o fa'amoemoe le ABRAPA e fa'aalia le lelei, su'esu'eina o le gaosiga, ma le fa'amaoni o le sapalai o le cotton Brazil.

O Aikupito o se atunu'u tele e gaosia ai le cotton, ae o le atunu'u e tele lava ina totōina le cotton long staple ma le ultra long staple cotton, o se oloa maualuga.O faifa'ato'aga Pasila latou te fa'atupu le cotton fiber medium.

E fa'aulufale mai e Aikupito le tusa ma le 120000 tone o le cotton i tausaga ta'itasi, o lea matou te fa'amoemoe o le fa'atauina atu o le cotton a Pasila i Aikupito e mafai ona o'o atu ile 25000 tone ile tausaga.

Na ia faaopoopo mai o le aafiaga lea o le cotton Brazil i totonu o maketi fou: ausia le 20% o sea maketi, faatasi ai ma nisi o maketi e iu lava ina oʻo i le maualuga e 50%.

Na ia taʻua e faʻapea o kamupani ie a Aikupito e faʻamoemoe e faʻaogaina le faʻafefiloi o le cotton medium Brazilian ma le cotton long staple cotton, ma e talitonu o ia o lenei vaega o loʻo manaʻomia mai i fafo e ono maua ai le 20% o le aofaʻi o le cotton mai fafo.

O le a faalagolago ia i tatou;e fa'alagolago pe latou te fiafia i a tatou oloa.E mafai ona tatou auauna lelei atu ia i latou

Na ia ta’ua o vaitau o le seleselega o le cotton i le itu i matu o lo’o i ai Aikupito ma le Iunaite Setete, e ‘ese’ese mai taimi i le itu i saute o lo’o i ai Pasila.E mafai ona tatou ulufale i le maketi a Aikupito ma le cotton i le afa lona lua o le tausaga

O Pasila i le taimi nei o le lona lua sili ona tele le fa'atau atu o le cotton i le lalolagi pe a uma le Iunaite Setete ma le lona fa tele o le gaosiga o le cotton i le lalolagi.

Peita'i, e le pei o isi atunu'u tetele o lo'o gaosia le cotton, e le gata ina fa'amalieina le mana'oga i totonu o Pasila, ae o lo'o iai fo'i se vaega tele e mafai ona fa'atau atu i maketi i fafo.

E oʻo mai ia Tesema 2022, na faʻatau atu e le atunuʻu le 175700 tone o le cotton.Mai Aukuso ia Tesema 2022, na faʻatau atu e le atunuʻu le 952100 tone o le cotton, o le siʻitia i lea tausaga ma lea tausaga o le 14.6%.

Ua faalauiloa e le Matagaluega o Faatoaga a Pasila, Faatoaga ma Sapalai le tatalaina o le maketi a Aikupito, o se talosaga foi mai le au faifaatoaga a Pasila.

Na ia fai mai o Pasila o loʻo faʻalauiloaina le cotton i le maketi o le lalolagi mo le 20 tausaga, ma e talitonu o ia o faʻamatalaga ma le faʻamaoni o le gaosiga a Pasila ua salalau atu foi i Aikupito ona o se taunuuga.

Na ia taʻua foi o Pasila o le a ausia manaoga o le phytosanitary a Aikupito.E pei lava ona tatou manaʻomia le pulea o laau puipuia o loʻo ulufale atu i Pasila, e tatau foi ona tatou faʻaaloalo i mea e manaʻomia mo le pulea o laʻau a isi atunuu.

Na ia ta’ua fo’i, o le tulaga lelei o le cotton Brazilian e maualuga tele e pei o le au tauva e pei o le Iunaite Setete, ma o nofoaga o lo’o gaosia ai e le atunu’u e tau le a’afia i vai ma fa’afitauli o le tau nai lo Amerika.Tusa lava pe fa'aitiitia le cotton, e mafai lava e Pasila ona fa'atau atu le cotton.

Pasila e gaosia pe tusa ma le 2.6 miliona tone o le cotton i tausaga taʻitasi, ae o manaʻoga faʻapitonuʻu e naʻo le 700000 tone.


Taimi meli: Apr-17-2023