itulau_fanua

tala fou

O le a iai se a'afiaga o le tele o tulafono fou e fa'atinoina i totonu o Europa ma Amerika i oloa auina atu i fafo.

Ina ua maeʻa le toeitiiti lua tausaga o feutagaiga, na faʻamaonia aloaia e le Palemene Europa le EU Carbon Border Regulation Mechanism (CBAM) ina ua uma ona palota.O lona uiga ua lata ona faatino le lafoga muamua o le carbon import tax i le lalolagi, ma o le pili o le CBAM o le a amata faamamaluina i le 2026.

Saina o le a feagai ma se taamilosaga fou o fefaʻatauaʻiga puipuiga

I lalo o le aafiaga o le faaletonu tau tupe a le lalolagi, ua tulai mai ai se taamilosaga fou o le puipuiga o fefaatauaiga, ma ua matua aafia ai Saina, ona o le tele o oloa faatau atu i fafo i le lalolagi.

Afai e nono mai e atunuu Europa ma Amerika mataupu tau le tau ma le siosiomaga ma tuuina atu “tafa o le carbon”, o le a feagai Saina ma se taamilosaga fou o le puipuiga o fefaatauaiga.Ona o le leai o se faʻasalalauga faʻasalalau faʻavaomalo faʻavaomalo, o le taimi lava e tuʻuina atu ai e atunuu e pei o Europa ma Amerika "tafa o le carbon" ma faʻatinoina tulaga faʻa-carbon ia latou lava fiafiaga, e mafai foi e isi atunuʻu ona tuʻuina atu "tau kaponi" e tusa ai ma a latou lava tulaga, lea e mautinoa lava e tupu ai se taua tau fefa'ataua'iga.

O oloa auina atu i fafo e maualuga le malosi o Saina o le a avea ma autu o "tafa o le carbon"

I le taimi nei, o atunuu o loʻo fuafua e tuʻuina atu le "carbon tariffs" o le tele o atunuʻu atiaʻe e pei o Europa ma Amerika, ma o oloa faʻatau atu a Saina i Europa ma Amerika e le gata i le tele, ae o loʻo faʻatumauina foi i oloa e faʻaaogaina le malosi.

I le 2008, o oloa auina atu i fafo a Saina i le Iunaite Setete ma le Iuni a Europa o mea tau masini ma eletise, meafale, meataalo, ie, ma mea mata, faatasi ai ma le aofaʻi o oloa auina atu i fafo e $ 225.45 piliona ma le $ 243.1 piliona, e tusa ma le 66.8% ma le 67.3% o. Ole aofa'i o oloa auina atu i fafo a Saina ile Iunaite Setete ma Europa.

O nei oloa auina atu i fafo o le tele o le tele o le malosi e faʻaaogaina, maualuga le carbon content, ma le maualalo o le tau-faʻaopoopo oloa, lea e faigofie ona noatia i "tafa o le carbon".E tusa ai ma se lipoti suʻesuʻe mai le Faletupe a le Lalolagi, afai o le "carbon tariff" o loʻo faʻatinoina atoatoa, o le gaosiga o Saina e ono feagai ma le averesi o le tau o le 26% i le maketi faavaomalo, e mafua ai le faʻatupulaia o tau mo pisinisi faʻatau atu i fafo ma le 21% faʻaititia. i le tele o oloa auina atu i fafo.

E iai se a'afiaga o tau o le kaponi i le pisinisi 'ie?

O tau o le carbon e aofia ai oloa mai fafo o u'amea, alumini, sima, fertilizers, eletise, ma le hydrogen, ma o latou aafiaga i pisinisi eseese e le mafai ona fa'asalalauina.E le o aafia sa'o le pisinisi ie i le tau o le carbon.

O lea la, o le a fa'alautele atu le tau o le carbon i 'ie i le lumana'i?

E tatau ona va'ava'ai i le faiga fa'avae o tau o carbon.O le mafuaʻaga o le faʻatinoina o le kaponi tau i totonu o le Iuni a Europa o le puipuia lea o le "carbon leakage" - e faʻatatau i kamupani a le EU o loʻo tuʻuina atu le gaosiga i atunuʻu o loʻo i ai ni faiga faʻaitiitia faʻaititia (e pei o fale gaosi oloa) ina ia aloese mai le maualuga o tau o le gaosiga o le carbon i totonu o le EU.O lona uiga la, o le tau o le carbon e na'o le taula'i atu i alamanuia o lo'o i ai se tulaga lamatia o le "carbon leakage", e ta'ua o latou e "malosi malosi ma fefaʻatauaʻiga faʻaalia (EITE)".

E tusa ai ma pisinisi o loʻo lamatia i le "carbon leakage", o le Komisi Europa o loʻo i ai se lisi aloaʻia o loʻo aofia ai i le taimi nei le 63 o mea tau tamaoaiga poʻo oloa, e aofia ai mea nei e fesoʻotaʻi ma ie: "Sauniuniga ma le viliina o alava ie", "Fausiaina o mea e le o- ie lalaga ma a latou oloa, e le aofia ai lavalava", "Fausiaina o alava e faia e tagata", ma le "Fa'auma ie ie".

I le aotelega, faʻatusatusa i pisinisi e pei o le sila, sima, sima, ma le suauʻu faʻamamaina, o le ie e le o se alamanuia maualuga.E tusa lava pe faʻalauteleina le lautele o tau kaponi i le lumanaʻi, o le a naʻo alava ma ie e aʻafia ai, ma e foliga mai o loʻo faʻatulagaina i tua atu o pisinisi e pei o le suauʻu suauʻu, ceramics, ma le faia o pepa.

Le itiiti ifo i nai tausaga muamua aʻo leʻi faʻatinoina le tau o le carbon, o le a le afaina saʻo le pisinisi ie.Ae ui i lea, e le o lona uiga o le a le faʻafeiloaʻi le ie i fafo ma pa puipui lanu meamata mai le Iuni a Europa.O faiga eseese o loʻo atiaʻe e le EU i lalo o lana "Circular Economy Action Plan" faiga faʻavae, aemaise lava le "Sustainable and Circular Textile Strategy", e tatau ona tuʻuina atu i ai le faʻaogaina e le pisinisi ie.O loʻo faʻaalia ai i le lumanaʻi, o ie e ulufale atu i le maketi a le EU e tatau ona laasia se "meamata lanumeamata".


Taimi meli: Me-16-2023